nl

Model worden

Er zijn verschillende manieren waarop je iets kan doen met jouw wens om model te worden. Je kan je inschrijven bij een modellenbureau. Op internet vind je genoeg informatie over hoe je je kan aanmelden en aan welke eisen je moet voldoen. Niet iedereen kan of wil ingeschreven worden bij een modellenbureau. Sommigen twijfelen nog of ze professional willen of kunnen worden. In zulke gevallen of als je modellenfotografie gewoon leuk vindt om te doen kan Modelzone iets voor je betekenen. Welke mogelijkheden er zijn kun je binnenkort hier  lezen.

 

Portfolio
Het sleutelbegrip voor modellenfotografie is een goed portfolio. Maar hoe kom je daaraan en waaruit bestaat een goed portfolio? Daarover kun je hierna lezen.

Naturelle foto’s
Je hebt om te beginnen vier á vijf foto’s nodig waar je zo naturel mogelijk op staat. Naturel betekent:

 • geen make-up en speciale hairstyling
 • geen studiofoto’s bij voorkeur bij daglicht en zonder flits
 • niet met fotosoftware bewerkt
 • strakke witte of zwarte kleding (broek/legging en top of bikini) die je lichaamslijnen duidelijk laat uitkomen
 • 1 of 2 full body + 2 medium portret (vanaf middel) waarvan 1 frontaal en 1 profiel + 2 close-up portretten – een blije en een serieuze (niet overdrijven). Bij alle foto’s behalve profiel recht in de camera kijken.

Modellenbureaus maken dit soort foto’s (polaroids) zelf na inschrijving en daar hoef je niet voor te betalen. Ook castingbureaus vragen meestal om te beginnen om naturelle foto’s. Die mag je zelf meenemen of het castingbureau regelt tegen een vergoeding een shoot met een fotograaf. Maar waarom zou je dat doen als het via Modelzone gratis kan.

Een setje naturelle foto’s hoort bij je basisuitrusting, maar je hoeft ze niet op Modelzone in je profiel te showen. Als je ze maar hebt als erom gevraagd wordt door een bureau of andere opdrachtgever. Het is erg belangrijk dat de foto’s recent zijn, dat wil zeggen niet ouder dan 3 jaar. Zorg voor nieuwe foto’s als je je haren anders gaat dragen of op een andere manier je uiterlijk verandert.

Portfoliofoto’s per categorie
In tegenstelling tot modellenbureaus willen castingbureaus wel dat je zelf goede portfoliofoto’s hebt en bijhoudt. Een goed portfolio is dus belangrijk voor castingbureaus en andere opdrachtgevers. Probeer te werken aan een mix van de volgende categorieën:

 • fashion: kleding, badmode en als je wilt lingerie
 • beauty
 • glamour
 • artistiek

Bij fashionfoto’s staat niet het model centraal, maar de kleding. Die moet duidelijk tot uitdrukking komen door de juiste poses en ondersteunende expressie van het model. Fashionfoto’s zijn daarom full body, goed belicht en zonder afleidende achtergronden. Bij beauty en glamour staat juist wel het model centraal. Glamour is een soort overdreven versterkte beauty. Sexy en verleiding spelen een grotere rol dan bij beauty. Artistieke foto’s zijn – zoals de naam al zegt – meer kunstzinnig. Dat kan op veel manieren: door de scène, de expressie van het model, het thema, de belichting en de nabewerking door de fotograaf.


Houd je portfolio actueel
Het is belangrijk dat je je portfolio bijhoudt. Ook voor een portfolio geldt ‘less is more’, 8 tot 10 foto’s in verschillende stijlen is meer dan genoeg. Vervang regelmatig een oude foto door een betere nieuwe. Zorg ook dat er recente foto’s tussen staan die laten zien hoe je er op dit moment uitziet. Voor een castingbureau is het trouwens belangrijk dat er alleen maar recente foto’s zijn.


Modellenfotografie als hobby
Ten slotte is het ook mogelijk dat je modellenfotografie als hobby ziet. Gewoon omdat je het leuk vindt om een dagje te shooten en mooie foto’s van jezelf te verzamelen. Niks mis mee. Er zijn ook genoeg fotografen die fotografie alleen maar als hobby zien. En hobby wil lang niet altijd zeggen dat de kwaliteit minder is. Er zijn hele goede amateurs en hele slechte professionals.


Tips voor het gebruik van Modelzone
Netwerken is het sleutelwoord om aan mooie, afwisselende foto’s te komen en ervaring op te doen. Ga niet zitten afwachten tot er iemand contact met je opneemt, maar laat je zien:

 • Ben actief op het forum en in contacten leggen met fotografen, visagisten en (hair)stylisten
 • Neem deel aan een regiogroep en aan regionale en landelijke activiteiten
 • Kies fotografen met een goed portfolio: foto’s waarbij je denkt: ‘Wow, zulke foto’s zou ik ook van mezelf willen!’
 • Kies, als je de kans krijgt, zeker in het begin voor fotografen die ervaring hebben met het aansturen van modellen. Dat geldt voor alle foto’s, maar zeker voor fashion.
 • En last but not least: beantwoord je berichten.